TURSKE SERIJE

TURSKE SERIJE
26 Nisan 2020 No Comments Genel turskijezik

Turske serije obaraju sve rekorde gledanosti na Bliskom istoku, Balkanu i u centralnoj Aziji, gdje su popularnije i od američkih sapunica i latinoameričkih telenovela.

Turske serije su postale pravi užitak za televizijsku publiku na Balkanu, koja se uglavnom navikla gledati samo sadržaje iz američke i latino-američke TV produkcije. Većina turskih telenovela kao karakteristiku ima dramu koja se odvija unutar malih grupa, kao što je porodica, radni ambijent i tako dalje. Ova forma realizacije izgleda da je jedna  od suštinskih razlika između njih i zapadnih telenovela. Ovaj trend „nesrećnog kraja“ pravi razliku između turskih  i lationo-američkih ili američkih serija. ‘Sretan kraj’ nedostaje gotovo u svim turskim serijama tako da one su realističnije.

U takoreći svim turskim telenovelama, bilo da su u vezi sa savremenom historijom, bilo da su povezane sa istorijom turskog Osmanlijskog carstva, može se uočiti prisutnost visokog nivoa romantizma. Mostovi komunikacija, postavljeni preko duševnih veza, žrtve koje se prave zbog ljubavi, platonske ljubavi, ali i nedostatatka ravnoteže između odluka zasnivanih na osjećajima i onog što izvire od mentalnog racionalizma, čini se da su karakteristike zemalja Istoka, koje karakterišu  sadržaj ovih telenovela.