TURSKA KUHINJA

TURSKA KUHINJA
28 Nisan 2020 No Comments Genel turskijezik

Turska je rijetka zemlja koja posjeduje sve. Okružena je toplim morem, nadarena blagom klimom, ima svoje planine, jezera, bogatu historiju i silne osvajače. Mnogi su prelazili preko njene teritorije i ostavljajući pomalo od svog kulinarskog naslijeđa ispredali gastro bajku.

Zahtjevno je dostojno dočarati značaj turske kuhinje na moderan svijet. Raznolikost sastojaka i aroma, bogata tradicija i kultura istinskog uživanja u hrani samo su neke njezine značajke.

Turska kuhinja je, u stvari, naslijeđe moćnog Otomanskog carstva, a predstavlja spoj kuhinje centralne Azije, Bliskog istoka i Mediterana. Osvajanjem u prošlosti, a dobrim dijelom i raseljavanjem Turaka, njihova se kuhinja proširila Europom te čak integrirala u pojedine kuhinje, osobito kuhinju Balkana. I u Hrvatskoj se pripremaju i jedu jela porijeklom iz Turske, a mnoga su i postala sastavni dio nacionalne kuhinje. Ilustracije radi, popularna sarma korijene vuče upravo iz turske kuhinje.

Baklava je apsolutni hit turskih slastica. Postoje brojne varijacije na temu, a tradicionalno se priprema s punjenjem od pistacija čiji je okus nenadmašan. U raznim dijelovima Turske za pripremu se koriste i orasi, bademi ili, pak, lješnjaci, a bez obzira koji orašasti plod nađe put u ovu slasticu od tankih kora, punjenja i meda ili sirupa, baklava je uvijek bogata i sočna te omiljena među svim generacijama.

Dolme zauzimaju cijenjeno mjesto u turskoj kuhinji, a riječ je o povrću punjenom ili mesom ili smjesom riže i začina. Sadržajem se pune brojne vrste povrća poput zelenih paprika, patlidžana, paradajza, tikvica. Mesne dolme se obično jedu tople, kao glavno jelo i uz njih se servira jogurt sa češnjakom ili drugim začinima poput origana. Vegetarijanske dolme se, pak, prže u maslinovom ulju i služe na sobnoj temperaturi.

Raznolike kofte svih veličina imaju svoju posebnu priču. Riječ je o ekvivalentu mesnim okruglicama, kod nas poznate kao ćufte. U najjednostavnijem obliku, mljeveno meso (obično govedina ili janjetina) miješa se s raznim začinima i lukom i ručno oblikuje te zatim priprema na grillu, prži, kuha ili peče. Vjeruje se da samo u Turskoj postoji gotovo 300 vrsta kofti, a neke od zanimljivijih uključuju tzv. Izmir kofte gdje se mesne okruglice prvo pripremaju na grilu, a zatim kuhaju u umaku s zelenim paprikama, paradajzom, raznim začinima i kriškama krumpira ili tzv. Hamsi kofte karakteristične za obalu Crnog mora i pripremljene od smjese nasjeckanih inćuna, začina, kruha i češnjaka koja se oblikuje u plosnate, ovalne okruglice i valja u kukuruzno brašno te prži na vrućem ulju.

Ono što turiste najviše oduševi kada posjete ovu beskrajnu zemlju jeste upravo njihova kuhinja, koja je prilagođena svim ukusima.