ISTANBUL

ISTANBUL
23 Nisan 2020 No Comments Genel turskijezik

Istanbul, grad koji nikada ne spava, grad koji uvijek nudi nešto novo, grad koji kroz cijelu svoju povijest odiše mistikom. Grad koji spaja dva kontinenta, grad koji spaja kulture, grad koji spaja religije. Kakav god vid zabave želite. Grad za koji nikad nije dosta vremena kako biste istražili sve njegove čari.

Istanbul ima puno skrivenih blaga koja samo čekaju da ih otkrijete, puno četvrti od kojih svaka nudi novu vrstu zanimljivosti. Povijesna jezgra koja okružuje Aju Sofiju i Plavu džamiju pulsira od broja turista i već poznatih vizura, ali hipsterski Karaköy nudi opuštenu vibru i novo lice Istanbula kakvo nećete vidjeti u vodičima. I takve se suprotnosti susreću na svakom koraku.

Istanbul je smješten na Bosporskom tjesnac, i dijeli Europu od Azije. Većina turističkih atrakcija nalazi se u staroj četvrti Sultanahmet, no ogroman broj zanimljivosti postoji diljem ovog impresivnog grada koji je poznat i kao Carigrad, Stambol ili Stambul.

Aja Sofija ili Hagia Sophia (Crkva svete mudrosti) prošlosti je bila krunidbena crkva bizantskih careva i džamija, a 1935. godine Mustafa Kemal Atatürk dao ju je pretvoriti u muzej. Danas je najposjećenija turistička atrakcija u Turskoj. Aja Sofija je značajna po mnogo čemu. Izgrađena je 415 godine, uništena u požaru stotinjak godina kasnije te iznova podignuta 537. godine kada postiže instant slavu kao carska crkva. Nakon otomanske okupacije grada 1453. prenamijenjena je u džamiju. Mozaici unutar crkve su prekriveni vapnom, a izvana su dodana četiri minareta. Pokraj crkve nalazi se grob cara Konstantina Velikog. Ispred muzeja će vas čekati brojni turistički vodiči. Iako možda niste „tip od vodiča“, savjetujemo da ga uzmete kako biste se lakše upoznali sa svim detaljima unutar ove fascinantne građevine, jer je zaista kompleksno shvatiti sve ono što ćete unutra vidjeti.

Palača Topkapı potječe iz 15. stoljeća kada ju je dao sagraditi Mehmet Osvajač. Od tada služi kao baza sultana Otomanskog carstva koji su iz ove utvrde na Bosporu upravljali sve do kraja 19. stoljeća. Ogroman kompleks zgrada i vrtova sadrži i nadaleko poznati Harem, a za obilazak carskih odaja i bit će vam potrebno nekoliko sati.

Odmah pored Aje Sofije nalazi se prekrasna Plava džamija, izgrađena između 1609. i 1616. godine, koja i danas služi kao religijska građevina. Stoga ćete se obilazak džamije trebati imati i prikladnu odjeću, što znači prekrivena koljena i ramena, a žene i prekrivenu kosu. Bez brige, ako zaboravite sa sobom ponijeti šal, dobit ćete ga na ulazu. Muškarci i žene ulaze kroz zasebne ulaze. Kada je izgrađena, Plava džamija je imala 6 minareta zbog čega je uzrokovala dosta nervoze u islamskom svijetu, jer je do tada jedina džamija s tolikim brojem minareta bila Velika džamija u Meki. Zbog svega je na kraj džamiji u Mek dodan sedmi minaret. Naziv je dobila po boji pločica iz İznika koje ukrašavaju unutrašnjosti džamije. Cijela unutrašnjost predstavlja vjerojatno najfinije postignuće otomanske arhitekture. Direktno iza džamije nalazi se Arasta Bazaar gdje možete kupiti ručno rađene suvenire.

Toranj Galata sagrađen je u 14. stoljeću kada je sa svojih devet katova bio najviša građevina u Istanbulu. Ovaj srednjovjekovni toranj nalazi se u četvrti Galata/Karaköy, malo sjeverjije od Zlatnog roga, rukavca koji razdvaja stari dio Istanbula od novog. Danas na gornjim katovima rade restoran i kafić s prekrasnim pogledom na Bospor, kao i noćni klub gdje možete pogledati turski show. Toranj ima dva lifta. Prvi most preko Zlatnog roga je nazvan je most Galata, podignut 1836. godine, a povezao je Stari Istanbul s modernim dijelom.